poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Mazidla -ekologiczny olej z czarnuszki :)

Ponownie wracam po dłuższej przerwie . Wykańczanie domu pochłania moją każdą wolną chwilę. Ciężko jest znaleźć czas na odpoczynek ;) . Ale w końcu się udało i mam dla was recenzję EKOLOGICZNEGO OLEJU Z CZARNUSZKI :) .Słyszałyście o takim specyfiku ?


Zacznę od  tego co to w ogole jest  czarnuszka :)




Czarnuszka siewna  zaliczana jest do rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Europy Południowej oraz Azji Zachodniej. W Polsce jest rośliną uprawną, jednak można znaleźć jej dzikie skupiska na polanach czy w lasach. Osiąga wysokość do 30 cm. Posiada duże białe lub błękitne kwiaty, które po zapyleniu przeradzają się w owoce o czarnych, trójgraniastych nasionach. Nasiona te posiadają smak gorzkiej kawy i mają przyjemny muszkatołowy zapach. Jest rośliną miododajną, jednoroczną.



Czarnuszka ma wiele właściwości i zastosowań :)



  • wzmocnienie układu odpornościowego (choroby przewlekłe, takie jak AIDS);
  • reakcje układu odpornościowego (alergie, reumatyzm, stwardnienie rozsiane, białaczka, katar sienny i astma)
  • anoreksja
  • brak menstruacji
  • raka
  • grzybice
  • bóle głowy
  • podwyższony cholesterol
  • kolki niemowlęce
  • cukrzyca
  • biegunka
  • stany osłabienie, zmęczenie
  • czerwonka
  • odtruwanie jelit, wątroby
  • zaburzenia pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • hemoroidy
  • gorączka
  • wzdęcia
  • żółtaczka
  • nadciśnienie
  • choroby przenoszone drogą płciową
  • choroby skóry i alergie skórne (stany zapalne, obrzęk, pokrzywka, wypryski i trądzik)
  • zapalenie oka
  • problemy z trawieniem
  • kaszel, przeziębienie i grypa
  • jelitowe pasożyty (robaki, ameby, tasiemiec. Owsiki)
  • problemy z nerkami i pęcherzem
  • paraliż
  • bóle reumatyczne
  • siniaki i urazy+
  • senność, zmęczenie, otępienie
  • układ hormonalny (PMS)
  • zapalenie zatok
  • zaparcia

U mnie czarnuszka znalazła zastosowanie w kosmetyce :)


 Co pisze producent :)

Kraj pochodzenia: Egipt

Substancje aktywne: nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy; olejek eteryczny; aminokwasy; fosfolipidy.

Aplikacja: kosmetyki nawilżające i łagodzące podrażnienia dla skóry bardzo suchej, popękanej, wrażliwej, atopowej, łuszczącej się; regenerujące typu "post-peel" po kuracjach silnymi kwasami i retinoidami; regenerujące poparzenia po słoneczne; odmładzające i ujędrniające dla cery dojrzałej; pielęgnujące dla cery łojotokowej i trądzikowej; odżywki do włosów; kremy do rąk; olejki do ciała i masażu aromaterapeutycznego; 



Pojemność :
10 ml  choć są większe :)

cena : 7.37 zł


Moja opinia :
Olejek o dość specyficznym zapachu (wręcz śmierdzi ) na całe szczęście zapach szybko się ulatnia.
Do twarzy stosuje go wraz z kwasem Hialuronowym. Szybko się wchłania  pozostawiając skórę nawilżoną , miękką . Skóra twarzy wygląda na bardziej wypoczęta . Szybko goi podrażnienia skóry , Mam wrażenie ,że znikła większa ilość zaskórników . Jeśli chodzi o wydajność to 10 ml starcza na długo :) . 


Czy kupię następna butelkę ?/
Owszem choć chętnie wypróbuje inne oleje :)













A wy jakie oleje stosujecie ? Co możecie polecić ?

5 komentarzy:

  1. faktycznie ma duzo zastosowan!
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/08/porto-taverna.html

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam o czarnuszce, ale nie wiedziałam, że ma tyle właściwości ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! iLE ZASTOSOWAŃ! Bardzo przydatna notka :)

    Zapraszam na nowy post! Mogłabyś poklikać w linki na moim blogu? Byłabym bardzo wdzięczna!
    ZA PODANIE CEN RZECZY Z FIRM, KTÓRE POLECAM NA KOŃCU POSTA - ZAOBSERWUJĘ ;)

    MÓJ BLOG - DREAMSSTATION

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie słyszałam o tym olejku, a tym bardziej nie wiedziałam, że ma, aż tyle zastosowań :)
    Ja najczęściej sięgam po olej arganowy :)

    OdpowiedzUsuń